Umeåstudenten Jennifer Sjögren har som enda svensk valts ut till hundspannsexpeditionen Fjällräven Polar. Det är en början på vägen mot hennes dröm – att göra naturdokumentärer.

I expeditionen, som pågår under en dryg vecka i april, ska 20 deltagare från hela världen föra sina hundspann genom snöklädda landskap, i temperaturer som kan sjunka ner till minus 30 grader.
– Vi ska färdas trettio mil i arktisk vildmark, från norra Norge ner till Kiruna, säger Jennifer Sjögren, som till vardags pluggar digital mediaproduktion och även frilansar som fotograf för Vertex.
Deltagarna till expeditionen har valts ut från hela världen, och i år är Jennifer den enda från Sverige.
Vad var din reaktion när du fick beskedet?
– Jag hoppade och skrek. Det här trodde jag ju verkligen inte, säger Jennifer.

Äventyrarna bor under expeditionen i tält, ute i vildmarken. Jennifer är en erfaren frilufsare med en rejäl mängd vandringsmil bakom sig. Men för henne är det första gången på tur med hundspann, och att bo i tält i snön, det är något som Jennifer inte har någon erfarenhet av.
– Jag har aldrig tältat på vintern, det blir väldigt spännande att göra det.

Hon berättar att hon vill få mer erfarenhet av att vara i naturen under sådana förhållanden, för att kunna genomföra sin dröm: att göra naturdokumentärer.
–Det behöver inte vara min stora inkomstkälla, men jag hoppas kunna jobba med det och bidra. Det är ju min största hobby. Jag fotograferar och filmar väldigt mycket, och det är i naturen jag hämtar all inspiration och energi, säger Jennifer.
Hur har du förberett dig?
– Jag är van att vara ute och vandra, så jag vet vad jag ska ha med mig. Men jag ska skaffa lite kamerautrustning, säger Jennifer och berättar att friluftsliv inte är så komplicerat som man tror.
– Jag tycker alla ska fjällvandra. Det är ju verkligen underbart att gå i bergen. Frisk luft och vildmark, säger Jennifer medan hon drömmer sig bort och låter blicken vandra ut genom fönstret.
Varför vill du bli dokumentärfilmare?
– Anledningen till att jag vill filma dokumentärer är att dela kunskapen som behövs för att folk ska förstå att det är viktigt att värna om miljön och djuren, och att vi inte är ensamma här på jorden utan delar den, säger Jennifer.

Den 7 april lämnar Jennifer Umeå och hon räknar med att vara tillbaka från expeditionen någon vecka senare. Vertex läsare kan vänta sig ett bildbaserat reportage från äventyret i något kommande nummer.  Under expeditionen går det att följa henne på Instagram: @jennifer.sjogren

Benjamin Backlund
Foto: Per Edholm