Miljöproblemen skenar och för lite görs. Om en ska vara krass är det jättekört. Men Johan Appelblad tillåter sig att drömma och det tänker han fortsätta med.

2013 satt jag i ett dammigt gymnasieklassrum och såg exponentiell graf efter exponentiell graf. Al Goore pekade på hur saker och ting skenade iväg. Jag minns fortfarande den sekvensen där han som pedagogiskt knep använder en saxlift, ni vet en sådan som målare använder, för att nå grafens slutpunkt. Där och då var problemen många och lösningarna väldigt få.

Det är ingen originell origin-story det här, men det var så det gick till. 18-åriga Johan kunde inte blunda för smältande isberg och isbjörnar i nöd. Världen behövde räddning. Såhär sex år senare är Al Goores exponentiella grafer lika aktuella och känslan är att den forne vice-presidenten skulle behövt en ännu mäktigare lift för att visa hur vi ligger till 2019. Nu heter det stora namnet Greta Thunberg, men budskapet är detsamma. Planeten mår inte bra.

Efter år av tänkande är jag inte klokare. Efter några mer eller mindre halvhjärtade försök i att förändra världen har jag fortfarande ingen aning om vad som fungerar. I teorin har jag lösningar på alla världens problem, men både jag och du vet att verkligheten är något annat. Jag tänker ibland på vad som händer när världen väl räddas. Vad ska jag ta mig till då?

En påläst politiker sa att problemen kommer att finnas över hela vår livstid och även förbi det. Jag fattar att det är sant. Men det skadar inte att drömma. Hade jag kanske blivit fotbollsproffs i en perfekt värld? Musikproducent? Youtube-kändis? Men när klimatkrisen och alla andra utmaningar vi står inför är lösta är min kropp för bräcklig för en fotbollskarriär. Min hörsel för dålig för att skapa ljuv musik och Youtube en del av internethistorien.

Är vi kanske på väg att lösa världsproblemen? Ibland kan jag känna det. Varför vet jag inte då det ganska snabbt går att skjuta ner den känslan med siffror och statistik som tyder på det motsatta. Om en ska vara krass är det jättekört. Men jag har tillåtit mig att drömma och det tänker jag fortsätta med. När världsproblemen är lösta och gräset återigen är grönt blir jag fotbollsproffs, världskänd musiker och nya Pewdiepie. Det bara är så.

Johan Appelblad