Området kring campusdammen är ett av Sveriges bästa projekt inom landskapsarkitektur. Det menar Landscape Architects Network, som gjort en topp-tio-lista över landets mest lyckade och funktionella designprojekt.

Umeå universitets campuspark är området kring campusdammen, som invigdes 2010. Det består olika varianter av bryggor och soldäck, vindlande promenadstråk och små runda kullar på en sammanhållande grön yta.

Det internationella nätverket Landscape Architects Network, som under rubriken ”Sweden´s got talent” listat tio av Sveriges mest lyckade landskapsmiljöer, tycker att designen skapar en unik atmosfär där alla kan ta del av utomhusmiljön på ett naturligt sätt och arbeta, plugga, slappna av och umgås i bekväma, vackra och harmoniska uterum. Dessa platser uppmuntrar till improviserade aktiviteter och informella möten mellan studenter och medarbetare från olika håll på universitetet, menar nätverket.

Campusparken är resultatet av en tävling som genomfördes av Umeå universitet och Akademiska hus 2007. Vinnare blev landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson, Sweco arkitekter, som för övrigt har flera andra designprojekt med på topp-tio-listan. Han har nu också har ritat ett nytt förslag på ett framtida Rådhustorg i Umeå.