– Ingen av oss i laget har tidigare vunnit ett SM och vissa av oss hade aldrig tidigare deltagit i ett SM så glädjen var total! Det säger Gabriella Sandström i Uman Första Hjälpen-grupp efter en klart lyckad SM-tävling.

I början av oktober hölls SM i första hjälpen i Uppsala, en nationell tävling för alla Röda Korsets Första Hjälpen-grupper. Lagen, med fem personer i varje, skulle där lösa nio olika skadesituationer. Åtta lag deltog, varav två från Uman Första Hjälpen-krets. Och utdelningen för Umeå-lagen blev minst sagt god, då det ena laget vann guld, medan det andra laget knep bronsmedaljen.
Vad tänkte du när det blev klart att ni vunnit?
– Jag förstod inte att det var sant. Jag blev otroligt överraskad och glad, säger Gabriella Sandström, som läser läkarprogrammet, är utbildad Första hjälpare och sitter i Kretsens styrelse.
Hur gick tävlingen till?
– På tio minuter skulle laget i en skadesituation bland annat säkra livsviktiga funktioner, förhindra att skador förvärras och larma 112 med korrekt information om händelseförlopp och skador. Några exempel på skador som vi möttes av är krampanfall, stukade fötter, benbrott, hjärtstopp, stroke, brännskador samt tillstånd som framför allt kräver psykologisk första hjälpen.

I de två SM-lagen från Uman första hjälpen-krets finns flera studenter som läser olika ämnen på universitetet.
– Man behöver inte gå en vårdutbildning för att vara en del av vår grupp. Alla är välkomna, betonar Gabriella Sandström.
Och just nu står rekrytering av nya medlemmar högt på dagordningen.
– Vi kommer att hålla informationsmöten om detta den 19 och 20 oktober klockan 18.30 i Kupans lokaler på Rådhusesplanaden 10-12. Läs mer på vår webbsida, säger Gabriella Sandström.

Bertil Janson
Foto: Elin Karlsson