En prestigelös storbandsorkester där det handlar om att ha roligt och bjuda publiken på show. Så kan man beskriva studentorkestern Snösvänget, som i år firar 25-årsjubileum.

Några har kanske sett, och framför allt hört, studentorkestern Snösvänget. I sina orangea jackor och gröna byxor brukar man märka ifall de är i närheten. I år firar Umeås enda studentorkester – tillsammans med orkesterns dansgrupp Sparketten – 25 år, vilket uppmärksammas med en jubileumsshow den 21 mars.

En som varit med i Snösvänget i flera år är ordförande Ellen Ernhill. Det var under en fest för fyra år sedan som Ellen, som till vardags pluggar på Läkarprogrammet, först kom i kontakt med Snösvänget. Hon pratade med några av medlemmarna och det visade sig att Snösvänget var i behov av en trumpetspelare.
– Jag hade inte spelat på fyra-fem år, men jag lockades av hur prestigelöst det verkade. Att det handlar om att ha roligt och spexa samtidigt som det ska svänga.
Hur skulle du beskriva Snösvänget?
– Vi är ett storband i grunden där vi spelar storbandsjazz, rock och tysk schlager. Vi är en väldigt visuell orkester med våra orangea jackor och gröna byxor, där det hela tiden händer mycket på scenen.

Idag består Snösvänget av cirka 25 aktiva personer, vilka innefattar både studenter och före detta studenter.
– I grunden är det väl tänkt att man ska vara student, men det är inget krav och man är välkommen att vara med även efter examen.

Läs mer om Snösvänget i Vertex nr 2-2015,
som utkommer den 24 mars.

Text: Anders Samuelsson
Foton: Jesper Dahlberg