Studenterna på Restauranghögskolan har gjort det – drivit en ”egen” restaurang på i Lärarhuset på campus. Mot slutet av terminen är det dags för kostvetarstudenterna att ta över kastrullerna.

En lunchrestaurang av den ovanligare sorten har under hösten drivits på universitetet av studenterna på Restauranghögskolan. Den återkommer årligen och är till för att studenterna ska få en inblick i sitt framtida yrke.
Det är lugnet före stormen när Vertex besöker lunchrestaurangen i Lärarhuset. Hungriga gäster öppnar försiktigt dörren och frågar om restaurangen inte öppnar snart.
– Nej inte än, det är en halvtimme kvar, säger Joachim Sundqvist, som förutom att hjälpa till med dagens lunch viker små pizzakartonger till nästa dag.

BLAND KASTRULLER OCH vattenånga i utbildningsköket håller studenterna ett högt tempo för att dagens rätt, fjärsing and chips, ska vara klar i tid till att gästerna kommer. Rätterna som serveras har eleverna gemensamt bestämt och det har varit en varierande meny som satts samman. För eleverna har det inneburit nya smak- och tillagningsupplevelser.
– Vi har fått göra allt möjligt som annars hade tagit flera år i arbetslivet innan man fått göra. Som att temperera choklad. Det hade jag aldrig gjort innan, säger Tobias Stenman

STUDENTERNA HAR UNDER hösten satts på prov inte bara genom lunchrestaurangen, men också av gästföreläsare, till exempel kocken Gert Klötzke.
– Det är superbra, för de som kommer är mycket kompetenta och man inspireras, säger Joachim Sundqvist.
Efter studierna vill han forska inom gastronomi, men för Tobias och Alexander är framtidsplanen att skaffa en egen restaurang.
– Men först måste jag jobba och skaffa erfarenhet inom yrket. Det är det som är bra med utbildningen, att vi kan laborera, tycker Alexander.

EN SISTA VARSAM HAND  läggs vid uppläggningen, chipsen på tallriken rättas till och studenterna samlas runt provtallriken för att se på slutresultatet av dagar av förberedelser och tillagning. Lunchgästerna som börjat anlända lutar sig över disken för att få se en skymt av dagens rätt.
Studenterna är nöjda med tillagningen och nu väntar 90 minuter av servering innan de kan andas ut.
Och sedan väntar kostvetarstudenterna på att ta över provköket…

TEXT OCH FOTO: REBECCA GÖRANSSON