– Jag är en tävlingsmänniska. Jag älskar att vinna och hatar att förlora. Det säger umeåstudenten Siri Englund, som på lördag kan bli Skandinavisk mästare i Toughest-serien och därmed få chansen att tävla i VM.

Åtta kilometers terränglöpning med drygt 40 hinder av mer eller mindre mjölksyreframkallande art. Tufft? Javisst. Toughest är namnet på den skandinaviska Obsticale Course Racing-touren. Och inför lördagens stora final i Göteborg har Siri Englund chans på segern i damklassen, trots att hon missat en av de fyra poänggivande deltävlingarna.

Det var i Umeå den 17 maj som Siri, som pluggar civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, gjorde sin Toughest-debut. Resultatet blev en tredjeplats, och därefter anmälde hon sig till fler deltävlingar.
– Två-tre månader innan tävlingen i Umeå började jag lägga upp träningen lite annorlunda. Det blev mer löpning och jag sprang mycket ute på hinderbanan på I20. Jag började träna Crossfit vilket hjälpte mycket. Där handlar det om muskelkondition istället för att bara pumpa och man tränar även upp greppstyrkan.
Vad är det som lockar med Toughest?
– Det är en tävlingsform som jag tycker passar mig bra. Jag gillar att springa och styrketräna, särskilt att använda min egen kroppsvikt istället för vikter. Sen tycker jag om att det är samma villkor för tjejer och killar. Banan är lika lång, hindren lika höga och redskapen lika tunga. Jag har alltid jämfört mig med killar och det får man göra här.

Finalen i Göteborg avgörs med hjälp av jaktstart. Den sammanlagda poängen omvandlas till sekunder. Detta innebär att Siri får starta 115 sekunder, nästan två minuter, efter ledande Anna Svensson. Svårt, javisst. Men omöjligt? Inte alls, enligt Siri.
– Det går, och jag kommer pressa mig till max för att klara det. I den senaste deltävlingen, i Köpenhamn, slog jag henne med just två minuter. Och det känns nog jobbigt för henne att veta det.
Vad säger magkänslan?
– Jag måste tro på mig själv, men man får också komma ihåg att Anna, som leder, är jättetuff. Skulle det inte gå vägen kommer jag vara besviken när jag gått i mål, men samtidigt är jag ingen som går och ältar sånt särskilt länge.

Men skulle det gå vägen väntar en fortsättning på äventyret kort därefter. Inför deltävlingen i Göteborg kontaktades Siri av tävlingsledningen. De frågade om hon, vid händelse av seger, ville åka till VM i Ohio.
– VM går redan en vecka efter finalen. Det är ju inte ultimata förutsättningar för att göra ett bra resultat, men jag svarade ändå ja. Det skulle vara en fantastisk upplevelse och en möjlighet att få träffa alla andra duktiga tävlande.

Text och foto:
Anders Samuelsson

Läs en längre intervju med Siri Englund i Vertex nr 8-2014, som utkommer 4 november.

FOTNOT: Det är inte bara Siri Englund som representerar Umeå i finalen. Ludvig Werkmäster och Tobias Thomson ligger femma respektive åtta i herrklassen.