– Jag tror gemene student känner till väldigt lite om vad vi gör, och få känner till hur många möten vi sitter i för att studenter inte ska bli överkörda av universitetet. Det säger Astrid Råberg, talman i NTK:s fullmäktige.

Vertex var på plats när Umeå naturvetar- och teknologkårs fullmäktige samlades för sammanträde i mitten av november. Fullmäktige är kårens högsta beslutande organ och bestämmer vilka ramar kårstyrelsen ska verka inom.

I den rymliga skrivsalen i Östra paviljongen sitter representanter från NTK:s sektioner. Alla NTK-medlemmar är samtidigt medlemmar i en sektion. Det finns idag nio sektioner och alla är garanterade minst en av de sammanlagt 23 ordinarie platserna i fullmäktige.

Astrid Råberg.
Astrid Råberg.

Det blir ofta längre diskussioner när kårcentrala delar som påverkar studenterna ska behandlas, berättar Astrid Råberg, talman i fullmäktige, för Vertex.
– Finns det då två starka sidor mot varandra kan det bli ganska livliga diskussioner, men aldrig otrevligt. Men det är just detta som är bra då fler tänker bättre än den enskilde. Och märker jag att diskussionen går i cirklar så är det upp till mig att bryta den.

Efter formaliapunkterna, innan de två diskussionspunkterna ska börja, tar fullmäktige en paus för att äta. Under tiden frågar Vertex ledamot Richard Skogeby varför han valt att engagera sig i kåren.
– Jag gillar att engagera mig i saker jag brinner för, och just sektionernas arbete var en sak jag fastnade för. Det är både givande och utvecklande, på ett personligt plan, att få vara med och driva förändringar.

Under den andra diskussionspunkten diskuteras ökade resurser till kårens utbildningsbevakakning, vilket leder till den hittills längsta och mest emotionella diskussionen. Till sist enas man om att ett extrafullmäktige, ett pre-fum, bör sammankallas för att på så sätt kunna gå vidare i frågan.

Läs mer i Vertex nr 9-2014, som utkommer den 2 december.

Text och foto:
Anders Samuelsson