– 55 lag fler än i fjol och festivalbiljetterna sålde slut. Det hade man inte ens vågat hoppas på innan, säger brännbollsgeneral Gustav Pettersson om årets Brännbollsyra.

348 lag och utsåld festival. Det blev resultatet när den 40:e upplagan av Brännbollsyran gick av stapeln, och den första som IKSU inte arrangerade. Vertex ringde upp en trött men nöjd Gustav Pettersson dagen efter och lät honom ge en snabbanalys.

Hur nöjd är du  med helgen?

– Ser man det som en helhet är det en succé. Vi ökade med 55 lag jämfört med i fjol och sålde 7500 festivalbiljetter per kväll, vilket innebär utsålt. Vi har försökt titta bakåt i historien och kommit fram till att detta är den största musikfestivalen i Umeå på många, många år. Men fastän vi är nöjda med helheten så är vi inte nöjda med detaljerna. Vi är förstagångsarrangörer och det blev en del förseningar, men samtidigt vi lärde oss en hel del redan under första dagen och kvällen. IKSU arrangerade cupen i 39 år och blev allt eftersom jäkligt bra på det.

Har ni fått någon feedback från spelare och besökare?

– I allmänhet har folk varit positiva att vi verkligen vågat satsa och man fick en hel del ryggrunkningar på festen igår.

Det blev återigen lag Salming som tog hem cupen. Hur många år kan de vinna?

– De har det bästa spelarmaterialet och är det lag som satsar hårdast så visst kan de vinna fler gånger. Men historien visar att det är svårt och i slutspelet är det en match som avgör, så att de skulle komma upp i BK Rels nio segrar håller jag som osannolikt.

Har ni börjat fundera inför nästa år?

– Vi har redan bestämt att vi kommer köra samma koncept nästa år. Så det blir en fortsatt satsning och kanske en ännu hårdare sådan och där vi försöker få högre kvalitet på allt. Vi ska sätta oss ner och utvärdera det fungerat bra och dåligt och se vad som behöver göras.

Hur slut är du nu?

– Jag har fått sova några timmar, och under helgen blev det väl tre timmar per natt. Det var tufft med både brännbollen och festivalen så det blev att gå hem klockan 3 på morgonen och upp halv sju för att sätta igång igen. Så visst är jag slut, men inte helt slut eftersom vi snart ska åka ner och städa (skratt).

Cirkusgänget deltog i tävlingen om bästa utstyrsel.
Cirkusgänget deltog i tävlingen om bästa utstyrsel.
Johannes Ivarsson i lag Salming, som tog hem cupen för andra året i rad. Foto: Kalle Prorok
Johannes Ivarsson i lag Salming, som tog hem cupen för andra året i rad. Foto: Kalle Prorok
Lag Salming vann finalen mot Vi är bäst i medvind. Foto: Kalle Prorok.
Lag Salming vann finalen mot Vi är bäst i medvind. Foto: Kalle Prorok.
Kanonväder och mycket folk – årets Brännbollsyra blev en smärre succé.
Kanonväder och mycket folk – årets Brännbollsyra blev en smärre succé. Klicka för bildspel.