Publiken fick en tankeställare om kriget i Mellanöstern när Issa Band med projektet Arabic Spring gästade Kultur på campus.

Kristina Issa föddes i Syrien men har vuxit upp i Sverige. Issa och hennes band har tagit fram musikföreställning Arabic Spring, som studenterna på universitetet fick ta del av i Ljusgården i Lärarhuset vid lunchtid på fredagen.
Var det annorlunda att uppträda för studenter?
– Nej, alla är ju människor. Det var ett annorlunda rum, vilket det är jämt och det är annorlunda var du än är, men människorna är fortfarande människor. Idag var publiken fin, säger Kristina Issa.

Projektet Arabic Spring har som syfte att ändra synen på Syrien och kriget där. Issa Band anser att media gett en negativ bild av Syrien, så nu ger de glatt liv och hopp åt Mellanöstern och åt konsten, men det hemska är inte undangömt, det porträtteras också.

Konsert i Ljusgården.
Issa Band spelade i Ljusgården.

– Hela projektet är ett statement att berätta om människor som man vanligtvis inte berättar om, men i och med flyktingströmmen förra året, har det kommit fram en del. Innan det hörde man inte mycket om Syrien eller om människors historier därifrån. Så det här är ett “hej, hallå vakna”.

Kristina pratar om vikten i att man som student kan påverka väldigt mycket idag.
– Jag tror att det handlar om att skapa medvetenhet. Vi kan inte bara vänta på att något ska förändras, utan vi som kulturarbetare eller studenter kan bjuda in och öppna upp. Gör en språkapp eller spela musik eller bli tolk. Som student kan man hitta nya medel för att sprida olika budskap. Det finns så mycket vi kan göra, säger hon.

Musiken de framför är en het blandning av jazz, folkmusik och impro-pop som blivit lite av deras grej.
– Jag känner att vi är politisk episk impro-pop. Vi spelar alltså popmusik med influenser av politik, improvisation och folkmusik, där vi jobbar med att inkludera alla människor.

Föreställningen har visats i Göteborg och i Stockholm, men i två veckor turnerar de i Västerbotten för att sprida budskapet även i Norrland. Näst på tur är Norrlandsoperan imorgon lördag.
– Det här projektet ger en känsla av hopp, besvikelse, saknad och trötthet.

Text och foto:
Greta Hansson Vikström