Efter en lång, intensiv och chockerande natt för världen, USA, Sverige och studenterna valvakan på kårhuset Origo visar det sig att USA nya president heter Donald Trump.

Under tisdagskvällen, fram till soluppgången på onsdagsmorgonen, hade kårhuset Origo valvaka. Arrangörerna var Utrikespolitiska föreningen, Samvetet och Nordpol. Cirka hundra personer äntrade den pyntade lokalen på kvällen och ett tiotal var kvar till onsdagsmorgonen runt sju-tiden för att och se den nya presidentens tal.

Gustaf Lindgren.
Gustaf Lindgren.

Gustaf Lindgren studerar första terminen på Politices kandidatprogrammet och han tycker att resultatet blev en enorm besvikelse. Han har under Obamas tid gillat den nu snart före detta presidentens åsikter i mångt och mycket. Han är emot Trump, men tror att han ändå kommer vara en mer handelskraftig president än vad Obama var.
– På förhand var allt upplagt för en relativ enkelt seger för Clinton och det kändes omöjligt att det skulle sluta på något annat sätt. Nu direkt efter valet känner man sig bara trött och tom, och tron på framtiden kan man väl inte säga är så ljus just nu, säger Gustaf Lindgren.

Han är inte alls hoppfull och han har inga förhoppningar gällande Trump och hans kommande tid i Vita huset.
– Jag hoppas att han blir lite lugnare och mer “presidentig” när han väl sitter som president.
Hur mycket kommer det här resultatet påverka Sveriges politik?
– Med tanke på USA:s storlek och politiska position i världen, tror jag att en ny president kommer påverka världspolitiken och då även den svenska politiken. Trump har inte varit helt tydligt så det är svårt att veta vad som kan hända Sverige, men jag tror att den svenska Nato-diskussionen kommer att förändras, då det inte är säkert att Nato kommer finnas kvar, eftersom Trump uttryckt starkt missnöje med hur Nato ser ut.

Gustaf Lindgren tror även att Sveriges tillit till USA minskar och att den svenska viljan att gå med i en militär allians med USA blir inte lika stor som den var med Clinton och Obam.

Känslan kring de kommande fyra åren är inte en säkrare och stabilare värld med Trumps ledarskap.
– Jag tror dock inte att allt nödvändigtvis kommer gå åt skogen. Det finns så klart möjligheten att han faktiskt lyckas med sin politik, men just nu känns ändå riskerna större än möjligheterna, säger Gustaf Lindgren.

Louise Häggquist.
Louise Häggquist.

En annan student som tappert höll sig kvar på Origo till gryningen är Louise Häggquist, som studerar genusvetenskap. Även hon ser Trump som en flop och hennes förhoppningar är minimala.
– Jag har ungefär samma känslor som Stefan Löfven uttryckte efter valresultatet, han berättade att han föredragit Hillary Clinton som president framför Trump. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en sådan uppenbar rasist och sexist skulle kunna vinna ett sånt speciellt val. Jag är otroligt besviken att USA inte fick sin första kvinnliga president idag, säger Louise Häggquist.

Louise oroas mycket av hotet om utvisningar av muslimer och rasifierade personer. Hon tror att Trumps ledarskap kommer elda på konflikterna i resten av världen.
– Jag tror att Sveriges sittande regeringen kommer behöva anpassa sin politik efter vad Trump tar sig för. USA är en stormakt som alla andra länder behöver förhålla sig till och Sverige är inget undantag, säger Louise Häggquist.

Text och foto:
Greta Hansson Vikström