– Det ska vara en global rättighet att ha rätt till sjukvård, skola och mat. Det säger studenten Jonathan Brinkeback, som leder Röda korsets värvningsteam på campus.

De flesta har sett dem, och många har pratat med dem. Personerna som iklädda Röda korset-västar står vid fontänen utanför Universumhuset och värvar månadsgivare. Den som leder värvningsgruppen är teamledaren Jonathan Brinkeback, som till vardags pluggar statsvetenskap på universitetet.
– Vi som värvar är anställda. Jag värvar fem timmar om dagen, fem dagar i veckan, vilket blir ungefär 75–80 procents tjänstgöring. Vissa jobbar lite mindre. Jag pluggar samtidigt hundra procent, men just nu på distans, och det fungerar utmärkt. Men visst blir det mycket helgplugg.
De flesta studenter ser er på dagarna, men hur många är det egentligen som stannar och pratar med er?
–   Det varierar, men många stannar för att höra vad vi har att säga. Jag skulle nog säga att vi pratar med ett hundratal per dag.
Och hur många blir månadsgivare?
– Det varierar också, men vårt rekord är 39 på en dag.
Hur bemöts ni av studenterna?
– Det skiljer sig lite grann åt, men vi förstår att många inte har tid att stanna, eller råd att bli månadsgivare. Men när vi pratar med folk så säger många att 50 kronor i månaden, vilket är det lägsta beloppet, är rimligt att ge.

Text och foto:
Anders Samuelsson

Läs mer i Vertex nr 2-2015.