Examen – yes! Men vad händer sen? Vertex har träffat tre före detta Umeåstudenter som nu jobbar i Stockholm. Och två som valde att stanna kvar och jobba i studentstaden Umeå.

Vertex har träffat tre före detta Umeåstudenter på plats i Stockholm. De har efter examen vid Umeå universitet dragit till huvudstaden i jakten på jobb och nya utmaningar. Fanny Linderborg pluggade civilingenjörsprogrammet och tog examen ifjol- Alexander Wigert tog året innan examen 2016  i medie- och kommunikationsvetenskap.

Åsa Larsson läste samhällsvetarprogrammet, blev klar 2016 och jobbar nu på Försäkringskassan i Sundbyberg.
– Jag gick från att fritt disponera min tid till att vara bunden mellan 08.00 och 16.27 varje vardag, säger Åsa Larsson som ändå varmt rekommenderar en flytt till Stockholm.

Malin Rosendal och Tobias Tovedal tog examen i våras och jobbar båda kvar i staden där de nyss var studenter. Malin läste språkkonsultprogrammet, och tog examen i juni 2017. Tobias pluggade civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, och trots att studietiden är över befinner han sig dagligen på campus. Hans arbetsplats ProcessIT Innovations huserar nämligen i MIT-huset.

Övergången till arbetslivet har för Tobias inneburit mer fritid och mer pengar, och även en större trygghet.
– När man jobbar känns det som att det finns en större förståelse för att man inte alltid är på topp. Man kan vara sjuk eller ledig utan att hamna efter på samma sätt, säger han.

Läs hela Stockholms- och Umeåreportaget
på temasidorna Arbetsliv i Vertex nr 1-2018.

Reportage Stockholm: Greta Hansson Vikström
Reportage Umeå: Lina Kamsten