– Vi mötte förra säsongens finallag i våra två första matcher och vann bägge. Det kändes självklart som ett skönt kvitto på att vi spelar bra,  säger Sofie Andersson, back i IKSU och landslaget, inför fortsättningen av innebandysäsongen.

Sofie Andersson flyttade till Umeå för fyra år sedan för att börja plugga på psykologprogrammet och fortsätta sin innebandykarriär. Sina tre första år i staden spelade hon i Dalen, men bytte inför säsongen 2014/15 till lokal-konkurrenten IKSU. En övergång som kan vara lite känsligt.
– För mig var det helt smärtfritt. Det kanske har att göra med att jag kommer utifrån och inte spelat i Dalen sedan barnsben. Därför kändes det nog inte som en ”förbjuden” flytt.

Hon säger att IKSU, inför säsongen, inte hade någon uttalad målsättning vad gäller placering, utan att istället fokusera på att utveckla spelet.
– Vi vill spela en rolig, fartfylld innebandy och bli bättre både som lag och individuellt. Gör vi det kommer det leda till bra resultat. IKSU har alltid varit kända som en lagmaskin och vi är fortfarande det. Men i år har vi fått in många nya spetsspelare som kan göra det där lilla extra, vilket behövs ibland.

Sofie har såväl landskamper som VM-guld på meritlistan och just landslaget och VM i Finland är ett av de mål hon har inför den här säsongen. Hon vill så klart utvecklas som spelare också. Hon är klassad som en defensivt skicklig back, men har jobbat på det offensiva spelet och vill fortsätta bli bättre på det.

Innebandyn tar naturligtvis en hel del tid, men vid sidan av idrottandet börjar Sofie se slutet på sin utbildning på psykologprogrammet. Erfarenheterna från innebandyn tror hon kan bli till en tillgång i yrkeslivet.
– Att vara på den här nivån har gjort att jag skaffat mig kontakter och det är mycket psykologi i ett lag och hur man bäst presterar i grupp. Just nu är jag inte så intresserad av att arbeta med terapi utan tycker det är mer intressant med grupper och ledarskap. Så jag ser verkligen fram emot att börja jobba.

IKSU nog att räkna med i år också, verkar det som vid tiden för intervjun. Efter flera vinster, bland annat mot lokalkonkurrenten IBK Dalen, hade IKSU parkerat i tabelltoppen i Svenska Superligan.

Text och foto:
Anders Samuelsson

Längre intervju i Vertex nr 8-2015.