De fick nog av långa köer och trasiga mikrovågsugnar. Studenterna bakom Facebookgruppen Microvågsugnsfrämjandet vill sätta press på Umeå universitet att åtgärda saken.

För att visa universitetet att det behövs fler mikrovågsugnar startade studenterna Petter Forslund, Albin Thalin, Anton Snickert, Jonatan Holm och Isak Hemmingsson i september Facebookgruppen Microvågsugnsfrämjandet Umeå Universitet, som på kort tid fått över 2000 medlemmar.

Petter Forslund, gruppens förhandlare, brukar mikra sin mat vid Handelshögskolan i Samhällsvetarhuset.
– Allt som allt brukar man få vänta runt 20 minuter.

Han berättar att när man köat klart och det är dags för att värma maten, så får man ofta prova flera mikrovågsugnar innan man hittar en som fungerar. Han säger också att det är många studenter som struntar i att värma mat på universitetet.
– Hade alla som verkligen vill mikra sin mat gjort det, så hade du fått vänta en timme på att få din mat klar.

Lokalförsörjningsenheten är de som ansvarar för universitetets mikrovågsugnar, och enheten brukar ha en årlig rundvandring med studentrepresentanter för att till exempel titta på antalet mikrovågsugnar. Ett sådant möte är inbokat med Microvågsugnsfrämjandet fredag den 21 oktober och därefter återstår det att se om det blir fler mikrovågsugnar på campus.

Läs mer i Vertex nr 8-2016, som utkommer den 1 november.

Lina Kamsten
Foto: Malin Rosendal