I Barcelona finns många progressiva företag där arbetsmiljön är både mångkulturell och engelskspråkig, säger före detta umeåstudenten Linda Stark, numera boende i Spanien.

EU-medborgare har rätt att röra sig fritt mellan olika EU-länder för att söka arbete eller studera. Men trots att vi svenskar reser allt mer och allt längre bort på fritiden, så är intresset för att bosätta sig i ett annat land relativt svalt.
2-3 procent av arbetskraften tar dock chansen att testa utlandsjobb. Från Castelldefels strax utanför Barcelona i Spanien svarar Linda Stark på Vertex frågor om hur det är att bo och arbeta utomlands.
Varför lämnade du Sverige för att jobba utomlands?
– Jag jobbade i Stockholm i tre år. Jag kunde programmeringsyrket hyfsat bra och hade skapat mig ett trevligt socialt liv. Vad är nästa steg – make, Volvo, villa? Nej, jag vill inte! Inom Saab Avionics påbörjade jag processen att få jobba för dem i Sydafrika. Men plötsligt blev jag kär. Jag hälsade på honom i Barcelona några gånger och blev helt förälskad i staden, kulturen, solen och ja, honom också då förstås. Så jag valde Barcelona istället för Kapstaden och flyttade dit med några månaders försörjning i fickan. Utan jobb.
Hur gjorde du för att få jobb?
– Det gick ju inte att söka jobb i Barcelona ifrån Sverige. Skype fanns inte då, och företag skulle aldrig ringa upp mig på ett utländskt nummer. Dessutom kunde jag bara knagglig spanska. Väl nere på plats attackpluggade jag spanska och sprang på intervjuer. Ett av företagen, Capgemini, sökte efter en C++ programmerare av inbyggda system. De anställde mig direkt och skickade mig till Hewlett Packard för att programmera skrivare.
Hur kan svenska studenter gå till väga om de vill hitta kvalificerade jobb i Spanien?
– Spanska företag är motvilliga att anställa någon som inte kan göra sig åtminstone hyggligt förstådd på spanska. Men fler och fler svenska och internationella företag öppnar kontor i Barcelona. Där finns många progressiva företag där arbetsmiljön är både mångkulturell och engelskspråkig. Det finns flertalet svenska telefonsupportföretag med kontor i Barcelona som söker universitetsstuderande eller nyutexaminerade svensktalande som vill jobba några månader. Det är en bra språngbräda för att pröva på den spanska livsstilen, solen och stränderna. Jag rekommenderar att kunna åtminstone grunderna i spanskan. Spansk universitetsutbildning är mycket fakta och lite analys. Därför anses en nyutexaminerad rätt värdelös tills de jobbat två-tre år och lärt sig. Det kan vara svårt att få jobb som nyutexaminerad. I internationella företag är de förmodligen mer lyhörda.

Annelie Markgren

Läs mer om Linda och utlandsjobb i bilagan Arbetsliv
i Vertex nr 1-2015, som distribueras den 23-26 januari.