Umeå universitet rankas som etta i Sverige och fyra i Europa i en enkätundersökning som besvarats av internationella studenter från 209 lärosäten runt om i världen.

– Det är mycket glädjande att konstatera att våra internationella studenter återigen ger oss ett tydligt kvitto på att vi tar emot dem och tar hand om dem på ett väldigt bra sätt, säger Anders Fällström, prorektor för Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Det är fjärde året i rad som Umeå universitet intar förstaplatsen i landet när det gäller hur nöjda de internationella studenterna är. Universitetet får högst genomsnittsbetyg i Sverige och hamnar på fjärde plats i Europa om man ser till samtliga frågor i undersökningen Student Barometer (ISB). Dessutom hamnar universitetet på första plats bland de sex medverkande svenska universiteten i samtliga fyra huvudkategorier: lärande, vardagssituation, studentsupport och ankomstupplevelse.

Umeå universitet hamnar på första plats i Sverige i totalt 23 underkategorier, och på första plats i Europa när det gäller sportanläggningar och mottagande på ankomstdagen. Studenterna var särskilt nöjda med inlärningsstödet, språksupporten, storleken på klasserna, möjligheten att få nya vänner samt IT-supporten.
– Utöver att våra medarbetare är väldigt rutinerade, så tror jag nyckeln till vår framgång ligger i vårt fina samarbete inom universitetet och med organisationer utanför. Det ger studenterna stora möjligheter att uppleva allt som Umeå universitet och Umeå som stad kan erbjuda, säger Greg Neely, chef för International Office vid Umeå universitet.

Bland områdena som Umeå universitet behöver förbättra finns möjligheterna till arbetslivserfarenhet och att öppna ett bankkonto. Andra svenska lärosäten som deltog i ISB under hösten 2014 är Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Jönköping, Karolinska institutet, Linköpings universitet och Linnéuniversitetet.