Väärt, Näääk, Kaney West och Mando Diao har alla nyligen släppt nya skivor med allt från glesbygdsskildringar och hårda beats till rap och tonsatta Fröding-dikter. Alla är bra!

Palla orka
Artist: Väärt
Skivbolag: Westpark Music
Betyg: 4

Naket, ärligt och nära, stundtals kusligt nära. Det är några av de ord som dyker upp i huvudet när jag lyssnar på andra skivan från Umeå/Gällivare-bandet Väärt. Musikaliskt är det lågmält och sparsmakat likt debuten Sommarfågel (2010) men Palla Orka är mer organisk, välgjuten och mörkare i sitt sound vilket helt enkelt låter bättre. Det märks att bandet taget flera kliv framåt musikaliskt i och med denna skiva. Sångaren Pär I Poromaas röst är klar och texterna är stundtals fruktansvärt träffsäkra och vackra. Själv har jag aldrig hört en mer skarpsynt skildring av glesbygdens mentalitet när den är som mest kvävande som i låten ”Hilja”. Texten för sig berör minst lika mycket som text och musik tillsammans och det är smärtsamt vackert. Palla Orka är en skiva som kommer att gå varm i spelaren hos mig i höst.

ERIK HILLBOM

Mannen utan mask
Artist: Näääk
Skivbolag: Universal
Betyg: 4

Uppföljaren till Näääk Vem? som kom för tre år sedan är ett välmatat album på 14 låtar. Liksom på debuten är beatsen välproducerade och doftar avslappnat av soul, funk och reagge. Näääk är dessutom en utomordentlig rappare och hans röst är riktigt behaglig i lurarna. Texterna kretsar ofta kring ett lättsamt leverne med mycket av livets goda. Det är i och för sig inget fel med det, men problemet är att tematiken i texterna i längden blir lite tjatig, vilket får skivan att tappa lite av sitt helhetsintryck. Topparna är dock höga och låtar som ”Stunderna vi haft”, ”Jetlag” och ”Blåser min rök” är laidback hiphop när den är som bäst. De gör också att betyget blir högre.

ERIK HILLBOM

Infruset
Artist: Mando Diao
Skivbolag: Sony Music Entertainment
Betyg: 4

Äktenskapet mellan rockmusik och poesi är sedan länge accepterat och har gett världen många pärlor. Trots detta är det med en viss försiktig skepticism jag sätter på Mando Diaos nya album, där bandet tolkar Gustav Frödings texter. Men min oro är obefogad. På Infruset föds ett Mando jag inte hört tidigare. Skivan är finstämd med sparsmakad produktion och vackra melodier. De har verkligen lyckats med att fånga stämningen i Frödings texter, bitterljuvheten, allvaret och hoppet. Majoriteten av spåren är lugna, ibland med bara piano och sång. Det är endast på ”En sångarsaga” som rockrivet kan anas bland elpianon och soulstråkar. Bästa spåret är ”Snigelns visa” som på ett ärligt och filosofiskt vis beskriver livet från marknivå. Refrängen upprepas euforiskt och nedstämt; mums mums vad gott.

CALLE EKBLOM KÄCK

Kanye West Presents G.O.O.D. Music: Cruel Summer
Artist: Kanye West, Jay-Z, Pusha t m.fl.
Skivbolag: Getting Out Of Our Dreams Inc. (G.O.O.D.) Music
Betyg: 3

Att beskriva ett Kanye West-alster på femhundra tecken är ungefär som att sammanfatta Game Of Thrones i en twitter-uppdatering, men jag gör ett försök. Feta basar, hårda beats och episka stråkarrangemang blåser liv i mina trumhinnor. Det är en typisk West-produktion och som om det inte räckte har han med sig vapendragarna från sitt skivbolag. Vad sägs om Kid Kudi, 2 Chainz, R. Kelly, Jay-Z, Ghostface Killah och nya hoppet Travis Scott, för att nämna några. Det är tungt och själfullt och jag undrar, vad är nästa steg?   

CALLE EKBLOM KÄCK