A$AP Rocky är en av de artister som kickar igång musikåret 2013 – och som han gör det! Vertex recensent utnämner redan nu plattan till en av årets höjdpunkter.

LONG. LIVE. A$AP
Artist: A$AP Rocky

Skivbolag: Sony Music Entert.
Betyg: 4

Förra året var fantastiskt för hiphopen och avslutades med Kendrick Lamars debut. 2013 börjar lika starkt med A$AP Rockys efterlängtade fullängdsdebut. Och som han levererar, han blandar hårda texter med sitt tillbakalutade men drivna flyt. Beatsen är varierande och hypnotiserande och albumet fullständigt dryper av swag, kort sagt: det svänger. Som om det inte var nog gästas han dessutom av de bästa rapparna just nu, eller vad sägs om Kendrick Lamar, 2 Chainz, Schoolboy Q och Drake, för att nämna några. Hela skivan är ett potpurri av annorlunda produktioner, självklara för A$AP-fans men revolutionerande för alla andra. Han blandar stilar och låtarna består ofta av olika delar som är totalt egna men ändå passas ihop mästerligt. Musiken suggestiv och ofta mörk,  och han blandar falsett-sång med tunga trummor och rappar över minimalistiska soul-samplingar. Det är bara Skrillex-samarbetet som inte funkar till hundra procent, i övrigt är skivan helgjuten. Det enda jag kan klaga på är att en av årets bästa skivor redan har kommit.

CALLE EKBLOM KÄCK

Music & Sports
Artist: Lune

Skivbolag: Svenska inspelningar/Universal
Betyg: 4

Med en mix av slowtempo-house och pop skapar Lune en välgjuten och framförallt personligt uttrycksfull debut. Music & Sports är atmosfäriskt, stundtals filmiskt och det nedtonade tempot som genomsyrar hela skivan gör att skivan har en musikalisk tyngd över sig. Linnéa Martinsson, kvinnan bakom artistnamnet Lune, har tidigare hörts som vokalist i Adrian Luxs några år gamla jättehit ”Teenage Crime” och låten “Fire”. Vad som utmärkte henne redan då var den karaktärsfulla rösten – som på Music & Sports får stort utrymme. Den för tankarna till den Isländska sångerskan Björk, men det råder aldrig några tvivel om att Lune har ett alldeles eget och personligt uttryck. Debutalbumet är ett gediget hantverk från en av landets stigande stjärnor just nu.

ERIK HILLBOM

 Colossus
Artist: MF/MB

Skivbolag: Adrian Recordings
Betyg: 3

Med ena foten i en punkig frenesi som träffar en med full kraft och den andra i ett mer rockigare ljudlandskap som för tankarna till brittpop-vågen under 90-talet vältrar sig Colossus över en. Det ursinnigt och närmast brutalt men genom den stundtals betongtjocka ljudmattan sipprar också melodier fram. Melodier som inte går att värja för vare sig det handlar om en gitarrslinga eller en synt som framför dem. Skivan är Malmöbandet mf/mb:s uppföljare till tre år gamla debuten Folded, men redan i höstas släpptes Colossus Premixed, en remixplatta av skivan som nu ges ut. Helt bakvänt alltså och även om Colossus inte når ända in i mål så är det okonventionella sätt som skivan lanseras på  värt en extra eloge.

ERIK HILLBOM

There Were Cracks
Artist: SIDECHILD

Skivbolag: Sidechildren
Betyg: 3

Enligt hemsidan har duon Sidechild turnerat i både Sverige och Japan och släppt både EP:s och album tidigare. Trots det har jag inte stött på bandet tidigare. Skivan är en trevlig bekantskap, lite som en person i ens vänkrets man aldrig umgåtts med ensam och sedan lär känna. Det finns få direkta hits, men låtarna är medryckande med fina melodier, popenergi och snygga bakgrundskörer. Texterna haltar stundtals lite, men i övrigt är skivan välgjord. Ljudbilden är späckad av stråkarrangemang, hammond-orglar och blås. Stilmässigt påminner Sidechild om ett lugnare The Magic Numbers, vilka de också turnerat med. Sammantaget en fin skiva som växer.

CALLE EKBLOM KÄCK