– Jag hade inte en aning om vilken genomslagskraft programmet skulle få. Det säger Pugh Rogefeldt om sin medverkan i Så mycket bättre – som gör att han nu dammar av låtar han inte spelat på 20 år.

När Vertex får tag i Pugh sitter han i bilen på väg från replokalen. Tredje repetitionsdagen för Pugh, Hasse Tholin på bas samt Mikael Lyander på trummor, har precis avslutats. Repetitionerna ska mynna ut i en arton spelningar lång turné under februari och mars. Men, säger han, visst finns det spår av ringrostighet.
– Det är tre månader sedan vi spelade, så det är lite ovant i fingrar och röst. Jag har inte fått rätt raspighet på rösten än (skratt). Men det kommer.

UNDER HÖSTEN OCH VINTERN har Pugh synts i teverutan tillsammans med bland annat Olle Ljungström, Miss Li och Darin som deltagare i Så mycket bättre. Låtarna i programmet har resulterat i topplaceringar på såväl iTunes som Spotify. Ändå är det en fundersam Pugh som beskriver känslorna kring programmet.
– Det smakar både bra och konstigt. Jag visste att det var ett stort program, och jag tackade ja tidigt för jag tyckte det var något som passade mig. Men jag hade inte en aning om vilken genomslagskraft programmet

PUGH ERKÄNNER ATT teveprogrammet även har haft inverkan på vilka låtar som ska repeteras innan turnépremiären. Han berättar att de kommer repa in några av de andra artisternas tolkningar av Pugh-låtar. Låtar som han vanligtvis inte spelar, men som fått nytt liv efter programmet.
– Miss Li gjorde ”Snart kommer natten” på ett fantastiskt och spännande sätt. Det var nog 20–25 år sedan jag spelade den senast men vi tänker köra den nu. Jag tror det blir en mix mellan hennes tolkning och mitt original. Fast hon gjorde den i en tonart jag aldrig kommer upp i, så det blir kanske närmare originalet ändå (skratt).

PÅ FRÅGAN OM HAN TROR ATT att han kommer mötas av en annorlunda publik nu än tidigare svarar han tveksamt att han inte tror det.
– Kanske kommer det fler yngre än tidigare, men det har det även gjort tidigare. Däremot har jag märkt att de gamla fansen, som följt mig under lång tid, tycker det ska bli jävligt roligt med en ny turné efter att ha sett programmet. Så jag har väl skakat liv i dem igen (skratt).

FRÅN ALBUMDEBUTEN Ja dä ä dä från 1969 till det senaste skivsläppet Vinn hjärta vinn från 2008 har det blivit otaliga låtar, skivor och turnéer. Det är med andra ord en lång och diger karriär som Pugh kan stoltsera med och som han kommer dela med sig av under konserterna.
– Det kommer bli mycket nostalgi under spelningarna, då mycket av det vi ska spela är från 70-talet. Men vi kommer även ta med en del nytt.

DEN KOMMANDE TIDEN är hektisk för Pugh och bandet. En ny skiva, som påbörjades under hösten, ska färdigställas och så finns planer på en efterföljande sommaturné.
– Så mycket bättre tog mer tid än jag trodde, så vi får ta upp arbetet med skivan efter den här turnén. En del är klart, men det vore dumt av mig att spekulera i när den kan komma att släppas.

DEN 3 MARS NÅR TURNÉN UMEÅ och Idunteatern. Pugh berättar att han alltid haft mycket publik i Umeå. En publik han beskriver som ungdomlig, rolig och kunnig.
– Senast jag var i Umeå hade jag äran att spela på Scharinska villan tillsammans med Jojje Wadenius och ”Loffe” Carlsson. Jag minns den tajta lokalen, bara ett par tre hundra i publiken, och att det var jäkligt roligt.

PUGH HAR ÄVEN ANDRA MINNEN av Umeå, som inte är lika lättsamma. Han berättar att han ofta springer i de städer han besöker och att miljöerna är sådant han kommer ihåg.
– Jag sprang utanför staden. Det var väldigt kuperat hela tiden och jag minns att det fanns några riktiga mördarbackar (skratt).

ANDERS SAMUELSSON