Bastuklubben vill utforska platsen där kvinnlig erfarenhet delas mellan bastande kvinnor. Den här veckan bastas det både vid campusdammen och vid Arkitekthögskolan på konstnärligt campus.

Ett av höstens mest spännande Kultur på campus-arrangemang har akademisk anknytning. Det är Umeåbaserade Ögonblicksteaterns föreställning Bastuklubben, som har sprungit ur en ansats att utforska bastun som en plats där kvinnlig erfarenhet delas mellan bastande kvinnor.

Föreställningen är en del av ett tvåårigt projekt i samarbete med bland andra Umeå centrum för genusstudier (UCGS), som är en del av universitetet.
– Föreställningen Bastuklubben spelas med bastun som scen, där skådespelarna sitter inuti bastun, medan publiken är placerad utanför. Många av föreställningarna kommer dock avslutas med en separatistisk bastusittning för personer som definierar sig som kvinnor, där åtta till tio personer välkomnas in i bastun för eftersnack, berättar projektledaren Jenny Simm.

Ett samtal med representanter från UCGS kommer att hållas i samband med föreställningen vid Campusdammen kl. 12.10 tisdag den 22 oktober. Den för ändamålet byggda bastun har en glasvägg så att publiken kan se de tre skådespelarna, som representerar kvinnor från tre generationer, i naket samtal om livet. Fredag och lördag 25–26 oktober  kl.19.00 ges föreställningen också vid Arkitekthögskolan på konstnärligt campus.

Kultur på campus anordnar kultur­arrangemang alldeles gratis för studenter och anställda vid universitetet. Det kan vara allt från jazz- eller folkmusik till författarsamtal och ståuppkomik som erbjuds. Arrangemangen är förlagda vid lunchtid och oavsett vad som står på programmet brukar publiken vara stor.
– På varje arrangemang är det ungefär 200 till 400 pers, så det är i princip alltid välbesökt, även om det kan vara lite smalt. Varje år gör vi nåt större i Aula Nordica också, som rymmer 1 000 pers, berättar Jonas Ericson, som är projektledare för Kultur på campus och den som sköter bokningarna.

Vissa bokningar är resultatet av samarbeten med andra arrangörer, medan andra sker på eget initiativ. Vad som bokas ska dock följa ett par grundläggande kriterier.
– Jag har två saker jag strävar efter, det ena är bredd och det andra är kvalitet. Vad gäller bredden betyder det att jag under ett år vill ha musik, och då flera olika genrer, litteratur, humor, teater, nycirkus och så vidare. Och allt ska hålla hög kvalitet, säger Jonas Ericson.

Dans står sällan på programmet, men 29 oktober blir det balett, berättar Jonas Ericson. Det är i samarbete med Norrlandsoperan som det tyska gästspelet Nordlicht kommer till campus för att visa upp en del av sin dansföreställning. Veckan efter kommer Norrlandsoperans symfoniorkesters närmare 50 medlemmar att spela i Ljusgården i Lärarutbildningshuset.
– Det kommer att bli storslaget, säger Jonas Ericson.

Catharina Bergman