Dokumentären om Olof Palme är ett värdigt och tajt berättat porträtt av socialdemokraten och statsministern som mördades 1986– och bäst i månadens DVD-svep.

Palme
Genre: Dokumentär

Regi: Kristina Lindström, Maud Nycander
Med: Olof Palme, Lisbeth Palme m.fl.
Betyg: 4

Ett dokument som håller en tajt men ändå väldigt informationsrik berättarstil, oavsett om du ser den kortare bioversionen eller den tre timmar långa tv-klippningen. Från barnsben till den ödesdigra februari­natten 1986 får vi följa Olof Palmes resa. En resa kantad av fram- och motgångar med konstant dömande blickar från allmänheten. Trots att det “bara” är förra årets näst bästa svenska dokumentärfilm (efter Searching For Sugar Man) så är det ett värdigt och balanserat porträtt. Det spelar knappt ens någon roll vilken politisk färg du har, filmen håller sig till en förhållandevis saklig framställning av Palme. Internationellt hållbar kvalitet på innehåll och presentation gör att den likväl skulle kunna uppskattas utanför Sveriges gränser. Att den dessutom har skapat ny uppmärksamhet kring personen och dådet hos den yngre generationen är nog så viktigt.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

Skyfall
Genre: Agentaction

Regi: Sam Mendes
Med: Daniel Craig, Judi Dench m.fl.
Betyg: 3

Agent 007 är tillbaka från de döda, bokstavligt talat. Efter att länge ha levt i det fördolda tvingas han tillbaka in i MI6 för att bekämpa en övermäktig fiende. Jag hade uppskattat Skyfall mer som en fristående agentrulle. James Bond-etiketten medför en hel del överflödiga, mallformade och ibland löjliga inslag. Skyfall är trots allt en väldigt bra film, vars story och driv lätt skulle kunna stå på egna ben utan kändisspionens namn. Faktiskt bäst av de tre filmerna med Craig i huvudrollen, mycket tack vare Javier Bardems fantastiska skurkroll. Å andra sidan är det också den mest klassiska Bond-rullen på länge, välkända karaktärer och symboler dyker upp och James blir mer av sitt gamla jag. Vilket tydligen innebär att ligga med varje kvinna han möter.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

En oväntad vänskap
Genre: Dramakomedi

Regi: Olivier Nakache, Eric Toledano
Med: Omar Sy, François Cluzet m.fl.
betyg: 3

Aristokraten Philippe förlamas från nacken i en glidflygsolycka. Livet känns meningslöst, vilket gör att han först inte bryr sig om sin nye assistent – invandrarkillen Driss. En ömsesidig osämja växer sig långsamt starkare. Frankrikes kanske största succé på länge får mycket gratis i en verklighetsbaserad, sockersöt berättelse. Den har några riktigt bra poänger, och en otroligt bra öppningsscen, men lyckas inte hålla den höga nivån hela vägen. Var beredd på att svälja en rejäl bit smör för att ta del av godbitarna!

MAGNUS F. BERGSTRÖM