Porträtt på Franz Kafka, Henry Miller, Simone de Beauvoir och flera andra världskända författare ställs nu ut på Umeå universitetsbibliotek.

Konstnären Carl Köhler (1916-2006)influerades på ett unikt sätt av sitt litterära intresse i sin konst. I sina målningar och teckningar har han ofta målat sina favoritförfattare, till exempel Charles Bukowski, Joyce Carol Oates, Stig Larsson, Henry Miller, Franz Kafka och Simone de Beauvoir. Den 4 december hålls ett vernissage på UB av sonen Henry Köhler, som satt ihop utställningen med sin fars verk. Redan 2006, då Carl Köhler gick bort, började arbetet för att ställa ut faderns konst.
– Jag satt och funderade på hur jag skulle ge pappa ett värdigt avsked (konstmässigt), säger han.

TILL EN BÖRJAN GICK DET tungt och det var många som gav honom nobben.
– Min far hade något speciellt. Jag insåg att jag var tvungen att se mig om lite bredare för att hitta alternativa utställningsplatser för min fars konst, det fanns inte att jag skulle magasinera och glömma detta.
Till slut resulterade ansträngningen i en utställning på Strindbergsmuseet samt en sommarutställning på Stockholms Konserthus. Det bar även av utomlands för Carl Köhlers konst. 2009 ställdes den ut i New York

PÅ GRUND AV BLAND ANNAT sjukdomen ME (kroniskt trötthetssyndrom) är Henry Köhler sjukskriven sedan en tid tillbaka. Men trots att han inte ens tjänar pengar på jobbet att visa upp sin fars konst så är det något han orkar göra.
– Personligen så jobbar jag ytterst lite. Men pappas verk och gärningar har jag orkat jobba med.

NU STÄLLS FÖRFATTARPORTRÄTTEN  ut på universitetsbiblioteket i Umeå i ett samarbete mellan UB och ABF Umeåregionen.
– Jag har faktiskt aldrig varit i Umeå, så det ska bli kul att se staden, säger Henry Köhler.
Utställningen pågår fram till den 28 januari 2013.

 JOHAN MARKLUND