En film om cancer kan vara både rolig och underhållande, konstaterar Vertex recensent i månadens DVD-svep. Och man behöver inte känna till allt om amerikansk brännboll (=baseball) för att uppskatta Moneyball.

 

50/50
Genre: Dramakomedi
Regi: Jonathan Levine
Med: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen m.fl.
Betyg: 4

Världen rämnar för Adam. Från att ha haft en hälsosam vardag och ett måttligt inspirerande jobb vänds allt på ända när han får en cancerdiagnos. Plötsligt knakar hans förhållande i fogarna, livet får helt ny betydelse och den bäste vännen känns än mer irriterande än vanligt.

Jag tror aldrig jag har sett en roligare film om dödlighet. Anledningen till att den fungerar är den råa ärligheten, att det finns ljuspunkter även i de mest avgrundsmörka ögonblicken av våra liv. Trots tillspetsningar känns karaktärerna och deras beteenden väldigt naturliga. En kontrastrik film som går en svår balansgång och uttrycker en underhållande hatkärlek till livet och rädslan för döden. En verklig feel-good-bad-film!

MAGNUS F. BERGSTRÖM

Moneyball
Genre: Sportdrama
Regi: Bennet Miller
Med: Brad Pitt, Jonah Hill m.fl.
Betyg: 4

Oakland Athletics lider av pengabrist. Samtidigt ökar pressen att vinna matcher. Ledaren Billy Beane hittar lösningen i en ung ekonom, som hjälper honom bygga ett matematiskt billigt men effektivt lag. Snart har Beane baseballvärldens skeptiska ögon på sig.

Verklighetsbaserad berättelse med manus av Aaron Sorkin har redan tidigare visat sig vara en vinnande kombination. Moneyball ger inte ett lika bestående intryck som Social Network, men är en väldigt välspelad och stilrent plåtad produktion som bör glädja fans av exempelvis serien West Wing. Tyngden ligger främst i dialogerna, sportsnack har sällan känts så relevant och övertygande på film. Till och med om man som jag är helt okunnig på amerikansk brännboll.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

Mission: impossible – Ghost Protocol
Genre: Action
Regi: Brad Bird
Med: Tom Cruise, Simon Pegg m.fl.
Betyg: 3

Efter fantastiska långfilmsanimationer som Iron Giant och Incredibles tar Brad Bird över rodret på actionelefanten Mission: Impossible. Med mycket lyckat resultat. Den fjärde delen i serien bjuder på allt som vi kan önska av en agentaction. Sanslöst explosiva, påkostade och utstuderade sekvenser, en världsomfattande story och ett manus fyllt med underhållande replikskiften och slapstick. Bird lånar sannerligen med sig de bästa bitarna från Pixar-erfarenheterna.

Filmen når däremot inte upp i den tredje delens verklighetsgrundade nerv, här är det rent popcorntugg som gäller. Inte heller fienden är lika karismatisk, även om det är lite underhållande med en svensk ärkeskurk gestaltad av Michael Nyqvist.

MAGNUS F. BERGSTRÖM