En gedigen story och välskrivna karaktärer håller mycket längre än kalkylerad trendkänslighet. Deadpool är ett av bevisen, menar Vertex krönikör.

Magnus F. Bergström.
Magnus F. Bergström.

Filmvärlden känns just nu ovanligt trendkänslig. Varje ny storfilm försöker återskapa framgångsrika faktorer och ge bolaget ännu en kassako. Redan tidigare har tankesättet oroat mig, eftersom det riskerar kväva modet att satsa på unika och potentiellt banbrytande filmidéer. Det enda slutresultatet borde bli en total assimilering, där alla blockbusters blivit så lika varandra att det blir svårt att tyda nyansskillnaderna.

Vissa kritiska röster tycker att den rådande superhjältetrenden på film redan bekräftat detta, men så dyker det upp filmer som får hela marknaden att skifta, som Deadpool nu lyckats göra. En vansinnigt framgångsrik, barnförbjuden superhjältefilm, som plötsligt får producenter att ställa sig frågan om går att göra biosuccéer à la 80-talsrecept – action, blod och svordomar.

Själv tror jag att ingredienserna fortfarande ligger i en gedigen story och välskrivna karaktärer, en nyans som helt klart gör skillnad inbördes även bland superhjälterullarna. Av samma anledning tror jag de flesta av dessa filmer döms ut av många på förhand, när det faktiskt finns ett oväntat djup i flertalet av dem.

Så gör er läxa i sommar, se mycket film och döm ingen genre efter bara ett verk.

Magnus F. Bergström