Jag är stolt över att vi hållit ihop och spelat i 20 år, men det finns inget nostalgiskt över plattan.

Det säger Bo Sundström, sångare och låtskrivare i Bo Kaspers Orkester som gästar Umeå och Aula Nordica den 17 november.

Efter 20 år och över en miljon sålda skivor är det dags för Bo Kaspers Orkester att släppa nytt. ”Du borde tycka om mig” är bandets tionde skiva och den första som producerats av Christian Walz.

– Han hade hört oss live och tyckte att vi borde låta lika bra på skiva. Det kändes kul att han var på och vi gav honom ganska fria händer.

Var det svårt att lämna över kontrollen till någon annan?

– Det var skitsvårt, och framför allt för Christian. Han har aldrig producerat ett band tidigare och han stod inte ut med att vara med oss i replokalen hela tiden (skratt). Det slutade med att vi jobbade mycket på varsitt håll. Vi spelade in låtar och skickade dem till honom. Sedan stoppade han ner det i någon typ av Professor Balthazar-maskin och ut kom det något vi tyckte lät jävligt bra.

När band och artister jubilerar hör det inte till ovanligheterna att det släpps en samlingsskiva, följd av en greatest hits-turné. Detta var inte något som lockade Bo Kaspers Orkester. Istället, säger Bo bryr de sig inte särskilt mycket om jubileet som sådant.

– Men det kliade nog i händerna på Sony (bandets skivbolag, reds. anm.) som säkert gärna hade sett att vi släppte en samlingsbox (skratt).

Den 9 november inleds den turné som sträcker sig till den 16 december. Och trots att det blivit otaliga spelningar genom åren är turnerandet inget som känns blasé.

– Hade vi bara spelat i Sverige under alla år skulle det nog kunna kännas som ”jaha, nu är vi i den här staden igen”. Men då vi turnerar i andra länder blir det något nytt på varje turné.

Läs hela intervjun med Bo Sundström i nästa nummer av Vertex.