Johan Marklund läser kulturjournalist-programmet och gör i höst praktik på Vertex redaktion.

Ända sedan jag var liten har jag alltid fått höra att jag inte ska stå för nära micron, sitta för nära TV:n eller datorn och inte prata för länge i mobiltelefonen.

Men när tekniken utvecklades och åren gick så försvann det. De senaste åren har jag inte hört mycket alls om hur skadlig tekniken kan vara för våra kroppar. Jag har heller aldrig lyssnat särskilt noga på mina föräldrar – jag har nog suttit alldeles för mycket vid datorn i min ungdom. Jag har väl aldrig riktigt reflekterat över hur det kan påverka mig.

HÄROMDAGEN LÄSTE JAG om en man i Italien som hade fått en hjärntumör, där Italiens högsta domstol fastställt att det finns ett tydligt samband mellan hans dagliga användning av mobiltelefonen och tumören. Han använde mobiltelefonen på jobbet sex timmar om dagen i tolv år. Det är inte alltför många år i mitt tycke –  nu för tiden får väl barn sina första mobiler när de är yngre än tio år. Jag har hört talas om barn som har försökt ”scrolla” när de fått ett vanligt anteckningsblock framför sig. Snacka om att utvecklingen går mot ett allt frekventerare teknikanvändande.

Det jag vill komma in på är att ungdomar – inte minst studenter – tvingas använda mer teknik, varje dag. Teknik med en strålning som kan störa hjärnans egna signaler. Så hur farligt är egentligen den här utvecklingen? Jag får känslan av att det inte riktigt tagits upp på allvar hur det påverkar oss och vad vi kan göra för att värja oss mot det.

ALLA DRABBAS INTE LIKA hårt. Vissa kanske inte ens drabbas alls, men det finns också de som är elöverkänsliga. De som knappt kan vara i närheten av en mobiltelefon utan att få migrän. Hur kan vi hjälpa framtida generationer så att inte fler blir elöverkänsliga?

Jag undrar om man verkligen behöver använda så mycket teknik i dagens skola som man faktiskt gör. Jag säger inte att tekniken måste bort, jag önskar bara att man skulle forska mer i ämnet och därmed få en ökad förståelse för hur man kan använda sig av den teknik som faktiskt är väldigt användbar.

JOHAN MARKLUND