Om universitetet inte slutar flyga till forskarmys och utlandsmingel börjar Johan Appelblad med grädde igen. Då är allt verkligen över.

Nyligen gav geovetarstudenten Johan Appelblad upp grädde för planetens bästa. ”När mejeriprodukternas stora klimatpåverkan tydliggjordes fanns det ingenting annat att göra”, skriver han i en krönika i Vertex nr 5-2019, som utkommer idag.

Det som skaver, på djupet i hans inre, är att han älskar grädde. Alltså verkligen älskar, som tillbehör till allehanda bakverk och godsaker, skriver han och fortsätter:

”Jag ger upp grädde samtidigt som mina föreläsare fortsätter att flyga till USA för nöjeskonferenser och mingelträffar. Hårt kanske, men fel har jag inte. Är det för mycket begärt med någon rimlighet i den här ohållbara världen? Om du stannar hemma från forskarmys den här gången kan jag stå fast i mitt veganande. Deal?”

Slutet av krönikan formas till ett öppet brev riktat tlll Umeå universitets rektor Hans Adolfsson.  Läs den och rektors respons i nya Vertex, som kan hämtas på campus idag.