Jäklar, små blonda fjun på överläppen – och en kronisk bekymmersrynka kan orsaka stora problem. Men då finns ju alltid fillers! noterar Vendela Wikström.

Vendela Wikström läser journalist-programmet i Umeå.
Vendela Wikström läser journalist-programmet i Umeå.

Nästa station Nordmaling. Tåget bromsar in och på kliver två kvinnor i trettiofemårsåldern. De slår sig ner i stolarna framför mig, tar fram färdkost i form av varsin påse ostbågar och en högljudd konversation startar, eller en monolog. Ni får avgöra själva.

Kvinna ett: – Alltså jag har haft den där bekymmersrynkan så länge, och den har liksom synts även när jag har varit neutral. Jag höll på med så många olika krämer men ingenting funkade, men nu efter att de sprutade in fillers så syns den ju nästan inte alls, eller hur?
Kvinna två: – Nej, inte det minsta.
Kvinna ett: – Sedan när jag var klar så sa hon som hjälpte mig att jag skulle passa jättebra i att fylla ut omkring kindbenen, och alltså jag har googlat lite och sett många som har blivit jättefina när de gjort sånt.
Kvinna två: – Mmm…
Kvinna ett: – Ja och när jag tänker på det så har de ju blivit lite slappare med åren, sedan jag gått ner i vikt en del. Men å andra sidan så vill man ju inte bli stel i ansiktet heller.
Kvinna två: – Näe.
Kvinna ett: – Det finns ju också de som nästan ser ut som lejon efter att de lagt in fillers och det vill jag ju inte. Men det funkar ju så att man måste fylla på efter typ ett år, så det är ju inte så länge ändå om det skulle bli fel.

Kroppar tycks allt mer ses som renoveringsobjekt och mindre som just kroppar. När det ena problemet är löst hittas snabbt ett nytt ställe att lägga sitt missnöje på. Som när man just tapetserat om sovrummet och kommer på att nog tusan skulle det vara fint att lägga nytt badrumsgolv också.

Är det inte lite märkligt att ju fler lösningar som skapas desto fler problem tycks uppstå?

Innan bröstförstoring, analblekning, blygdläppsförminskning, ögonlocksplastik och ansiktslyft uppfanns tänkte människor förmodligen inte alls lika mycket på färger, former och fasthet i kroppens olika delar. Man fick helt enkelt acceptera sitt utseende.

Nu kan vi välja att göra något åt våra småskavanker vilket ger oss mycket mer att tänka på. Det finns också ekonomiska aspekter: plastikkirurgi är dyrt, hälsoaspekter: det finns risker, och etiska aspekter: många möss får sätta livet till för produceringen av botox och vilka signaler sänder vi till våra barn?

Häromdagen läste jag ett blogginlägg om trådning och granskade snart mitt eget fejs i spegeln. Jäklar, jag har ju mustasch! Små blonda fjun. Jag hade inte noterat det tidigare, förrän lösningen uppenbarade sig. Jag bekymrade mig inte speciellt länge om det, vilket var tur. För en kronisk bekymmersrynka kan bevisligen orsaka stora problem. Men då finns ju alltid fillers.

Vendela Wikström