Karin Johansson studerar i en landsdel som kommer att göra att hennes upplevelser av Stig-Helmer-effekten (glasögon som immar igen) blir allt fler.

Karin Johansson.

Häromdagen insåg jag att det åter igen har blivit dags för Stig Helmer-effekten som innebär att glasögonen immar igen så fort man vistas utomhus. Jag beklagade mig över detta för en vän som jag hoppades skulle vara förstående, då hon själv har varit glasögonbärare sedan barnsben. I stället möttes jag av en oförstående, igen-immad blick. För henne är Stig Helmer-effekten något positivt  – varje gång imman infinner sig väcks hennes minnen till liv om fjällstugor och nygräddade våfflor.

TILL SAKEN HÖR ATT MIN VÄN bor i Stockholm, vilket innebär att hennes årliga Stig Helmer-period är kortare än min här i Umeå. Det faktum att jag inte har haft glasögon lika länge som henne gör också att mina fjällstuge-liknande minnen inte är lika många som hennes. Dock vill jag hävda att om jag fortsätter att bo här kommer jag snart att komma upp i lika många Stig Helmer-minnen som hon, kanske till och med fler. Vi får väl se, när dimman har lättat.

KARIN JOHANSSON