Att lektionerna är få betyder inte att man har mycket fritid, skriver Viktoriia Timokhova, som bytt Ryssland och ryska till Umeå och svenska. 

Viktoriia Timokhova.

Jag började lära mig svenska för 4,5 år sedan i Petrozavodsk i Ryssland. Där har jag studerat skandinavistik. Men även om man tror att man kan mycket om landet, kulturen och språket betyder det inte att man kan något. Det förstod jag efter en månad här i Umeå. Det är inte samma sak när man läser hur det är och när man upplever det själv.

Utbildningssystemen är väldigt olika och det tar en viss tid innan man vänjer sig. I Sverige studerar man bara en kurs åt gången, så man kan ägna sin tid åt att fördjupa sig just det ämnet. I Ryssland har man några kurser samtidigt och skriver några prov och 2–6 tentor på slutet av varje termin.

Jag blev förvånad när jag fick se mitt schema. Det är ganska få lektioner jämfört med i Ryssland – men det betyder inte alls att man har mycket fritid. För att förstå det räcker det med att kasta en blick på listan med kurslitteratur och antalet seminarier. Ibland kan det vara väldigt tufft att studera men det är värt det. Vad stolt man blir över sig själv om man klarar sina studier!

Dessutom finns det oerhört många aktiviteter om man vill koppla av. Som utbytesstudent deltar jag i Buddy programme. Det betyder att jag lärt känna många intressanta människor från olika länder och deltagit i några evenemang. Det kan vara allt från ett party till en utflykt till en älgfarm i Bjurholm. Dessutom händer det i Umeå alltid något intressant.

Om man är vetgirig och vill förena nytta med nöje skulle jag rekomendera Kultur på campus, kulturella evenemang som är helt gratis för studenter och universitetsanställda. Tack vare dem har jag träffat den svenska författaren Bob Hansson, vars böcker läste jag på universitetet i Ryssland. Livet i studentkorridor är också roligt. Jag har till exempel lärt mig att laga nya rätter tack vare mina nya internationella kompisar.

I början kände jag mig helt förvirrad, men det är bra att man alltid kan vända sig till Infocenter, oberoende av vilken fråga man har. International Office och International Housing Office är också jättevälkomnande. Det hjälper mycket när man just flyttat till en ny stad.

Viktoriia Timokhova