Jennifer Milton sitter med otvättat hår, unken tröja och godisandedräkt och svär över att hon inte började plugga till tentan i tid. Om en månad gör hon det nog igen.

Jennifer Milton pluggar media och kommunikation, inriktning strategisk kommunikation.
Jennifer Milton pluggar media och kommunikation, inriktning strategisk kommunikation.

Den panikartade nedräkningen har börjat och salstentan närmar sig. En allra första sådan till och med. Travar med kurslitteratur pryder mitt skrivbord, lappar med notiser har intagit sina märkligaste platser och pennan på golvet, som jag ett flertal gånger snubblat över, får mig återigen att svära högt. Håret är otvättat, den gamla pyamaströjan börjar lukta unket och efter dagar av godis till frukost, lunch och middag har en smärre grad av diabetes utvecklats.

För ett par månader sedan var jag gymnasieelev. Universitetsstudenterna avsträckte ofta och gärna med sina berättelser om det fasansfulla tentaplugget. Det skulle bli sena nätter av hårt slit inför tentorna. Där och då trodde jag inte riktigt att det skulle vara så hemskt, bara jag tog ansvar för mina studier och planerade tiden väl. Nu inser jag att dagarna flugit förbi och att jag borde börjat för länge sedan med pluggandet. Men de första dagarna i september lockade nollning med dagsaktiviteter, kvällsaktiviteter och bakismorgnar. De första dagarna i september utvecklades därefter till alla dagar i september och pluggandet hamnade alltför långt ned på prioriteringslistan.

Men hur svårt kan det vara, egentligen? Att läsa 20 sidor kurslitteratur och svara på 3 instuderingsfrågor per dag. Hur svårt kan det vara? Det är bristen på disciplin som får mig att skjuta upp det, tänka: jag gör det imorgon. Och ”imorgon” slutar alltid med att allt är uppskjutet till sista sekund. Så att en sitter med tre böcker som ska läsas och 100 instuderingsfrågor som skall besvaras. Det är svårt.

Så nu sitter jag här, med otvättat hår, unken tröja och godisandedräkt och svär högt över att jag inte började i tid. Jag planerar in att jag redan första dagen på nästa moment ska börja läsa kurslitteraturen. Om en månad, när nästa tenta infaller, sitter jag nog här igen och förbannar mig själv över att jag inte började i tid. Men vaddå? Tentafirandet kommer ju pågå de första dagarna av oktober och helst även de resterande dagarna av den månaden. Disciplinen kommer återigen vara som bortblåst och när kompisarna lockar med tentafest kommer jag tänka: jag gör det imorgon.

Jennifer Milton