Om universitetet inte slutar flyga till forskarmys och utlandsmingel börjar Johan Appelblad med grädde igen. Då är allt verkligen över.

Nyligen gav jag upp grädde för planetens bästa. När mejeriprodukternas stora klimatpåverkan tydliggjordes fanns det ingenting annat att göra. Det som skaver, på djupet i mitt inre, är att jag älskar grädde. Jag älskar grädde bredvid och på en kladdkaka. Jag älskar grädde på ett bakverk som redan innehåller grädde men som ändå förgylls av grädde. Väldigt mycket kan jag vara utan, tydligen också grädde.

Jag har skannat hyllorna efter den perfekta ersättaren. Kanske är den gjord på havre från svenska bönder, eller är den omdebatterade sojan lösningen på min abstinens. Jag förstår redan där i affären att det väntar en besvikelse. Det syndigt goda i gammal hederlig vispgrädde är inte detsamma med växter som bas. Men jag har bestämt mig. Och då får det vara så. Gräddens tid är över. Begränsningarnas tid är här.

Jag ger upp grädde samtidigt som mina föreläsare fortsätter att flyga till USA för nöjeskonferenser och mingelträffar. Hårt kanske, men fel har jag inte. Är det för mycket begärt med någon rimlighet i den här ohållbara världen? Om du stannar hemma från forskarmys den här gången kan jag stå fast i mitt veganande. Deal?

”Arg” är fel ord. Besviken är mer sant. Besvikelsen är inte på samma nivå som när havregrädden sänker den snuskigt kladdiga kladdkakan, men nästan.

Om jag som individ ska vara en medveten konsument i varje sekund, för att spara något kilo koldioxid, hur kan då universitetets flygresande lämnas orört? Jag har inte något emot att göra rätt för mig, men var är balansen?

Rektor Hans på universitetet! Det här sista stycket är tillägnat dig och dina medbestämmare i ledningen. Det här vill jag få sagt: Gör något. Gör något nu. Det är redan sent. Du vet det och jag som ger upp grädden i hopp om räddning vet det. Det är nu det måste hända. Du är säkert en jättebra person som jobbat hårt för att hamna där du är nu, jag tror inte något annat. Men nu är det dags att förvalta den positionen. Förändra, och gör det nu.

Om universitetet inte slutar flyga börjar jag med grädde igen. Och då är allt verkligen över.

Johan Appelblad
geovetarstudent, Umeå universitet