Vad gör det om du ställt en och annan goddag yxskaft-fråga under resans gång? En och annan dikeskörning får du också räkna med. Det är vurporna – och leken – du lär dig av.

Malin Larsson.

Jag minns min första mattetenta. Den började bra: penna, sudd, godis, macka, läsk och koffein. Check! Allt ordnat i på en prydlig rad framför skrivpapperna. Men en bit in i tentan, började jag skaka. Vad jag minns var jag inte nervös, men min hand ville helt enkelt inte sluta darra.

Jag kom på den briljanta idén att trycka armbågen mot skrivbordet och kunde således fortsätta skriva. Ej så rakt, men vad gör det då pappret inte ens var linjerat, tänkte jag. Stackars professor som behövde läsa min text. Grejen var den att jag ännu inte lärt mig hur många kaffekoppar det gick på en koffeintablett. Tydligen närmare tre…

Jag är nog inte ensam om att ha gjort en och annan blunder eller mindre genomtänkt sak under min studietid. Jag skulle råda er att tänka på mottot ”man lär så länge man lever” … och komma ihåg att det alltid finns omtentor. Men, ”truth be told”, så väldans kul är det inte att sitta en månad på sommaren och pränta in formler och teorem.

Läs hela krönikan i Vertex nr 4-2018.

Malin Larsson
Foto: Jennifer Sjögren