Nyckeln till ett rikare studentliv är att handla mindre och bara när vi behöver – inte för att vi får student-rabatt på diverse prylar, menar Lukas Johansson.

Lukas Johansson läser journalist-programmet i Umeå.

Som många av er andra så fick jag också hem vårterminens Mecenatkort i brevlådan. Vi ska göra dig rikare, sa Mecenat. Det är ett hyckleri, säger jag.

Jag öppnade brevet, tog loss det nya gulorangea kortet – ganska ful färg för övrigt – och bytte ut det mot mitt gamla gröna. Till kortet fick jag också med en broschyr, precis som vanligt. Rubriken löd ”Nyckeln till ett rikare studentliv”, för att sedan fortsätta med huvudtexten ”Med Mecenat har du tillgång till student­rabatter på tusentals produkter och tjänster från både världsledande varumärken och butiken på hörnet.”
– Vad bra! tänker du kanske nu.

Jo, visst är det väl bra att vi studenter har rabatt på saker och ting. Att vi får handla, resa och prenumerera lite billigare. För de flesta av oss har ju inte någon riktig inkomst utöver de pengar vi får låna av csn varje månad. Det är inte det jag suckar över. Jag suckar för det här är bara hyckleri.

Mecenat påstår sig varaNyckeln till ett rikare studentliv” och framhäver sig som studenternas räddare som erbjuder 25 procent rabatt på hörlurar, 15 procent på klockor, och 15 procent på någon skoaffär. Men de är inga hjältar.

Det enda syftet med broschyren är att uppmana till konsumtion, att få oss studenter att köpa mer prylar som vi egentligen inte behöver. Har vi redan bestämt oss att handla är det ju så klart bra. Då kan vi passa på att visa upp vårt mecenatkort för att tjäna några extra kronor, eller rättare sagt förlora lite mindre.

Men vi ska inte se studentrabatten som en orsak till att handla – bara för att vi har rabatt. Rabatterna är bara till för en sak, och det är inte för att vi som kunder ska spara mer pengar.

Nyckeln till ett rikare studentliv är att handla mindre och bara när vi behöver. Inte när vi har rabatt. Har vi däremot tur, råkar vi kanske ha rabatt just när vi behöver handla.

Lukas Johansson