Den största tjusningen med studentlivet är att vara nära vänner av samma skrot och korn, att dela samma schema och fritid, och tillhöra samma sammanhang, skriver Jenny Pira.

Jenny Pira läser medie- och kommunikations-vetenskap i Umeå.
Jenny Pira tog i juni examen i medie- och kommunika-tionsvetenskap i Umeå.

Som ett sista bidrag till Vertex, så här efter min examen, vill jag ge nya studenter en kortkurs i ”Universitetet – funktioner och floskler som behöver berättas”.

Lektion 1: Det finns vissa saker som är värda att få överstökade direkt, som att skaffa skrivare och Eduroam. Genom universitetet får du tillgång till ett Eduroam-konto som låter dig surfa gratis på flera platser utanför skolan, till exempel på vissa flygplatser, andra universitet och torg över hela världen. Utnyttja det! När du läst färdigt detta är det marsch iväg till Servicedesk i MIT-huset för att registrera dig!

Lektion 2: Det är okej att grina, skrika, spotta och spy. Det är okej att få ett underkänt, bryta ihop på paviljongen eller svimma innan presentationen. Många sätter stor press på sig själva till priset av sitt välmående, men låt det inte gå för långt, Studenthälsan på campus finns där om du behöver prata.

Slutligen vill jag berätta något jag önskar att någon sagt till mig: Du kommer aldrig ha dina vänner så nära och tillgängliga som nu. En dag splittras ni och sprids över hela landet – då är håltimmarna över, tentafesterna slut och kårhuset stängt för gott. Efter examen kommer du att känna dig väldigt annorlunda; full av förväntan men kanske aningen ensam. Den största tjusningen med studentlivet är nämligen att vara nära vänner av samma skrot och korn, att dela samma schema och fritid, och tillhöra samma sammanhang. Det hittar man sällan utanför campus.

Jenny Pira

Läs mer i Vertex nr 6-2016: ”Var öppen för förslag.” Och några viktiga varningar.