Shoppinghetsens följder är något vi måste reflektera över på allvar. Och i dag är det faktiskt också Buy Nothing Day, påminner Greta Hansson Vikström.

Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.
Greta Hansson Vikström läser journalist-programmet i Umeå.

Under fredagsmorgonen har jag fått fem (!) sms från butiker som vill att jag ska shoppa. För det är ju Black Friday. Det är så typiskt kommersiellt. Om ingen tjänar på Black Friday skulle den aldrig existera. Men så är inte verkligheten, för redan i morse klockan 07.00 slogs portarna upp till shoppingriket, till rea-riket. Vem lockas inte av ännu mer varor, suget att vilja ha, att det är så mycket billigare än vanligt?
Jag avskyr det och raderar sms:en på en gång.

Under hösten har jag varit i ett slags uppror mot den konsumtionshets jag upplever i sociala medier och i verkligheten – mest i sociala medier. Så i augusti bestämde jag mig för att ha klädshoppingförbud fram till jul. I början av november tog shoppingsuget över. Jag handlade på en kedja, men jag la tröjorna längst in i garderoben och där ska de ligga fram till julafton. Det är töntigt, jag vet, men själva vitsen är att jag vill ta kontroll över mitt konsumtionsberoende, för att förhoppningsvis inse att det finns något större som jag måste fatta och leva med.

Jag inser problemet, men mitt ego tar bevisligen fortfarande över. Jag skäms. Vi har bara en planet, enklare än så är det inte. Jag bidrar till miljöförstöring och det dåliga samvetet efter att jag shoppat onödigheter är det enda positiva jag har, för jag hoppas att det är en väg ut ur min konsumtionshets. Så småningom.

Idag är det faktiskt också Buy Nothing Day, som syftar till att stå emot köphetsen och väcka medvetenhet om köpmönster. Det är en internationell kampanj som jag hoppas ska bli lika stor, om inte ännu större än den svarta fredagen.

Journalisten Tara Moshizi uttryckte sig väldigt bra i Gomorron Sverige på TV idag: “Världen behöver inte en till dag där vi uppmanas att konsumera. Tvärtom så behöver vi en dag där vi reflekterar över vad vårt shoppande egentligen kostar världen.”

Greta Hansson Vikström