Är det vemod eller bara en nöjd känsla över att ha klarat av studierna i tre tuffa och roliga år? Greta Hansson Vikström är en av dem som snart tar examen.

Greta Hansson Vikström läser journalistprogrammet i Umeå.

Jag andas in den kalla luften extra mycket nu, för den sista tiden som student är nu. Jag går till campusområdet och varje morgon räknar jag ner dagarna som återstår här. Jag vet inte om det är ett vemod som sveper över mig och över oss i klassen. Eller om det bara är en nöjd känsla av att ha lyckats leverera i tre års tid. Men någonting säger mig att det bara går att gilla läget nu. Bara vara och umgås den sista tiden vi har kvar tillsammans som studenter.

Jag bryr mig inte längre om hur mycket vi kämpade i termin ett och två, hur mycket jag slet för det där betyget för ett år sedan, eller vad jag hade i matlådan förra veckan. För att inte tala om de kvällar under åren som jag gråtit över att inte hinna bli klar med skoluppgifter i tid. Det är sånt som ligger bakom en nu, sånt som är totalt irrelevant. Det fanns en tid då tankarna bara kretsade kring det, men nu finns det bara en liten tid kvar här och då fokuserar i alla fall jag på nuet. 

Ut i livet, verkligheten. Ett vuxenliv. Vad säger det oss? För mig handlar det om ännu mer val och livsöden, men den underbara studietiden här vid Umeå universitet får mig att gå stark ut i livet. Den har givit mig så mycket av allt som jag aldrig kommer glömma. Nu väntar andra utmaningar, men det är utmaningar utan föreläsningar, klasskompisar, fikapauser i Lindellhallen och sovmorgnar på måndagar. Glad examen och lyckligt liv gott folk! 

Greta Hansson Vikström