Tanja Frenell har haft så svårt att förhålla sig till ordet ”hipster”. Används det mest negativt? Vilka syftar det på? Är hon själv möjligen en sån?

Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).
Tanja Frenell pluggar lärarutbildningen, tidigare år (år 1–6).

Lillasyster som nyss var min älskade bäbis som man skulle vagga i armarna för att få att somna har gått och blivit en söt långsmal tonårshipster. 13 år och klädd från topp till tå i Gudrun Sjödén tittar hon ner på mig när vi kramas gonatt.

NÄR NYA BEGREPP kommer i omlopp bland folket är det ibland svårt att förstå dem och deras plats i samhället. Men ord fortsätter att nyskapas, omskapas från gamla och mest av allt just nu kanske, lånas in, i det svenska språket. Det svenska språket som av några i alla tider hållits för heligt. Heligt och det ska inte ska röras och förstöras utan bevaras och hållas rent.

DET SKER EN KONSTANT utveckling i vårt moderna samhälle – utveckling på det medicinska, på det energitekniska och språkliga planet. När människan kommer på hur man kan använda vindens energi och när andra språk blandas in i svenskars uttrycksrepertoar – då finns det alltid någon som ska gå och bli sur och tycka att det är fördömt hemskt med hur saker förändras.

DET MESTA PÅ utvecklingsfronten blir kritiserat. Ett sätt att sålla bland bra och dålig utveckling kanske, men också ett automatiskt försvarsställningsintagande förmodligen. En ställning som intags utan att egentligen ha tänkt igenom det eller kanske mer medvetet i försök att höja sin röst som personligt drabbad av den fruktansvärda förändringen, omvälvningen i vardagen.

SPRÅK ÄR NÅGOT som människa och djur använder sig av för att kommunicera. Meddela sig genom. Överföra budskap. Om de budskap som vi behöver överföra förändras i innehåll tack vare ny teknik eller utveckling på andra områden, då kommer onekligen det språk som vi kommunicerar genom också att behöva förändras. Det krävs nya ord och uttryck och det skapas därför helt logiskt spontana förändringar, förenklingar och utvecklingar.

MEN SÅ GÅR JAG till mig själv och tänker på min relation med ordet hipster. Jag har haft så svårt att förhålla mig till det. Används det mest negativt? Vilka syftar det på? Är jag en sån? Jag diskuterade ordet ett par gånger med lite olika folk. Jag trodde jag förstod det. Sen kommer jag hem till mina föräldrar och möter min lillasyster.

JAG DRAR MIG TILL minnes en diskussion med storasyster och förstår äntligen vad en hipster är. En söt tonårshipster står framför mig och jag förstår äntligen ett av de nya ord jag uppfattat.

TANJA FRENELL