Kårhuset Universums alkoholfria satsning missar helt målet, menar Lars-Erik Utberg i Arbetarpartiet.  Kårhusets projektansvarige svarar.

Studentlivets destruktiva alkoholkultur måste brytas! Frågan är hur den ska brytas. Den satsning på alkoholfria nattklubbar som Umeå studentkår nu dragit igång i Kårhuset (gamla Corona) på torsdagkvällar missar helt målet och avslöjar kårens oförståelse för problemen.

Problemen med studentkårens upplägg är fyra:

1. Kårhuset har kopierat nattklubbarnas koncept – men bytt ut vätskorna i glasen mot alkoholfria alternativ. Ska ett alkoholfritt alternativ kunna utmana alkoholkulturen måste det dock till något helt annorlunda. Nattklubbskonceptet är nämligen helt och hållet baserat på alkoholkonsumtion.

2. De alkoholfria nattklubbarna arrangeras i samma lokaler som det serveras alkohol på helgerna. Detta understryker att studentkåren inte förstår att man har att göra med att bryta en alkoholkultur. Denna handlar inte enbart om de vätskor som intas, utan både om upplägget och lokalen.

3. De alkoholfria nattklubbarna arrangeras på torsdagar. Som alla människor känner till är antalet krogbesökare störst på fredag- och lördagkvällar. Ska alkoholkulturen utmanas måste de alkoholfria arrangemangen konkurrera med studentpubarnas verksamhet. Studenter ska kunna välja bort puben till förmån för det alkoholfria arrangemanget. Detta uppnås knappast på torsdagar.

4. De alkoholfria arrangemangen organiseras av Kårhuset. Kårhusets ekonomi bygger på att sälja sprit till studenterna. Mycket sprit. Detta rimmar särskilt illa med en ambition av att bryta en destruktiv alkoholkultur.

Arbetarpartiet har länge drivit på för att studentkåren ska ta initiativ till alkoholfria kafékvällar med exempelvis spelningar med lokala band. Sådana kvällar skulle kunna utgöra attraktiva och kvalitativa alternativ till studentpubarna.

Arbetet med att bryta alkoholkulturen är en allvarlig fråga. Studenter faller oftare inom ramen för riskbruk av alkohol än jämnåriga (16–29-åringar) som inte studerar. Detta enligt en undersökning som IQ nyligen genomförde bland 7 000 studenter. Varannan student anser att det är svårare att passa in i studentlivet om man inte dricker alkohol. Sju av tio anser att det finns traditioner på universitetet som innebär att det är självklart att dricka alkohol.

Det finns alltså en stark social press på studenter att dricka alkohol – ofta. Alkoholkonsumtionen inverkar också negativt på studierna. Nästan en tredjedel av studenterna svarar att de presterat sämre i sina studier efter att de druckit alkohol dagen innan. En hög alkoholkonsumtion under studietiden kan dessutom lägga grunden till ett livslångt alkoholmissbruk.

Studentkårens ledning förstår uppenbarligen inte djupet av dessa frågor. Annars hade de inte satsat på en så tandlös alkoholfri satsning. Eller är det tusenlapparna från spritförsäljningen på krogpalatset Kårhuset som sätter käppar i hjulen?

Lars-Erik Utberg
Arbetarpartiet

”Det finns inte någon motsättning”

Svar direkt: Vi tackar Arbetarpartiet för att de lyfter debatten och är intresserade av något som även vi på Kårhuset Universum är intresserade av – en sundare alkoholkultur. Till skillnad från AP anser vi dock att en alkoholfri nattklubb har en naturlig plats bland initiativ och åtgärder som främjar den målsättningen. På Club Sober erbjuder vi det tempo, den puls och den upplevelse som en nattklubb innebär och vi är övertygade om att det inte finns någon motsättning att uppskatta allt det; samtidigt som du vill vara nykter.

Det är även glädjande att AP nämner IQ som är mycket positiva till vårt projekt och sagt sig vara intresserade av att hjälpa oss att göra det ännu bättre. Jag skulle vilja avsluta med en uppmaning till AP, deras väljare och alla andra som läser detta: besök oss på Club Sober en torsdag, ni är alla varmt välkomna och jag är övertygad om att du kommer ha en riktigt bra kväll hos oss. Sedan får du själv dra slutsatsen om det är en bra satsning för en sundare alkoholkultur.

Linus Lundström
Projektansvarig Club Sober,
Kårhuset Universum