Idag skriver Ebba Witt-Brattström i DN om Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande (http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/skammen-ar-inte-kvinnans/).

Jag har själv ett antal egenmäktiga förfaranden i baggaget och föreslår att någon utvecklar KK-appen. Detta för att förebygga det parasitliknande tillstånd Egenmäktigt förfarande kan försätta en i. Tillståndet utgörs av ett behov av KonstantKontakt. KK-appen ska reglera hur många gånger per dag man får kolla om KK:n (klant-karlen, den konstanta kontakten, kalla det vad du vill) har skrivit.

Appen ska alltså reglera ens missbrukande av telefonen, genom att blockera fler utgående meddelanden, alternativt tecken i ett enskilt meddelande, när lämplig mängd har överskridits. Här kan problem tänkas uppstå; Vad är lämplig mängd? ett meddelande per dag? 10? 100? För att undgå att sådan problematik uppstår, föreslår jag att det finns olika nivåer.  Nivåerna reglerar mängden tillåtna utgående meddelanden, beroende på hur långt problematiken är gången;

1. Förstadie till besatthet. Kriterier:

 • Du kollar telefonen oftare än du andas, men håller dig fortfarande till idén om att Någon alltid ska starta sms-konversationen, alternativt facebook-konversationen.
 • Du funderar på vad som är normal tid att vänta, innan man svarar på ett meddelande, och undviker att svara på jämna klockslag, eftersom det kan väcka misstanke.
 • Du läser igenom ditt svar innan du trycker på skicka.

2. Förstadie till besatthet, med destruktiva skov: Ovanstående kriterier kvarstår, men med följande förändring:

 • Du har börjat tumma på regeln att Någon alltid ska starta konversationen, emellanåt är det du som startar den.
 • (Om din bästa väns namn råkar vara likt din KK:s namn: Du blir inte längre glad när den bästa vännen skickar ett meddelande.)

3. Begynnande besatthet. Kriterier:

 • Du startar obehindrat en sms-konversation, alternativt facebook-konversation.
 • Du funderar inte längre på vad som är normal svars-tid, eller vilken tidpunkt på dygnet du svarar.

4. Egentlig besatthet: Ovanstående kriterier kvarstår, men med följande förändring:

 • Du startar obehindrat en konversation, BÅDE på sms och facebook, för att försäkra dig om att Någon verkligen får ditt meddelande.
 • Du har börjat tumma på regeln att ALLTID LÄSA IGENOM DITT SVAR innan du trycker på SKICKA. Ingen som helst censur existerar. VILL HA DIG lyser igenom tydligare än världens sammanlagda julgransbelysning.

5. Besatthet deluxe. Kriterier:

 • Du inväntar inte svar, utan skriver direkt ett andra meddelande när du inte får svar direkt. (Detta består ofta av ett förtydligande av föregående meddelande, eftersom enda anledningen du kan komma på till att du inte har fått svar måste vara din OtydligHET.)
 • När du inte får svar på det andra meddelandet hör du av dig till någon av dina vapen-dragare, för att ta reda på om telefonen verkligen fungerar. När en av vapen-dragarna olyckligtvis svarar, ringer du i stället mobilopertören för att försäkra dig om att det är inte är någon fnurra på tråden.

Med hjälp av KK-appen skulle problematiken KonstantKontakt alltså kunna undvikas. Eventuellt resulterar det i fler långvariga förhållanden, eftersom mottagaren (för sent) inser ens besatthet.

Det var tänkt att jag skulle gå på ett författarbesök med Lena Andersson. Jag hade tänkt fråga vad hon tycker om idén med KK-appen, men hann inte dit. Fastande i en konversation med en K.K.