”Umeå, finns det några feminister här?” skriker Bianca Kronlöf ut till publiken som svarar med ett vrål och våldsamma applåder.

Publiken får genom föreställningen, eller rättare sagt showen, ”Slå pattarna i taket”, följa med på en resa in i en tjugonånting tjejs hjärna, följa med in i hennes sovrum och klättra upp med henne för Kilimanjaro. Föreställningen är en spin off på SVTs Full patte, med bland andra systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf och Thom Gisslén.

Med en paraplydrink i handen, glitter från topp till tå och ett skönt gung resoneras det kring patriarkala strukturer och tabubelagda områden som det inte tassas på tå kring – de sjungs ut i en mick på en scen framför en stor skara anhängare som verkar vara med i gunget på scenen.

Orden som talas, rappas, skriks och sjungs ut i vildaste vrål och ljuvaste toner handlar om feminism och rasism och de berör publiken. För de som sträcker två fingrar mot skyn och slänger pattarna i taket denna afton verkar redan ha anammat de glittrande budskap som showen för med sig.

Föreställningen börjar med ett virrvarr av röster däribland Sverigedemokrater och öppet uttalade ickefeminister. Den slutar med en känsla av glädje men lämnar en med en liten gnagande känsla av att de som verkligen behövde se den här showen kanske inte var där.
Fem av fem snippor.

Hanna Kalla